УРОЧИСТЕ ВІДКРИТТЯ ПАМ’ЯТНИКА ЗАСНОВНИКУ ХНДІСЕ ЗАСЛУЖЕНОМУ ПРОФЕСОРУ М. С. БОКАРІУСУ

УРОЧИСТЕ ВІДКРИТТЯ ПАМ’ЯТНИКА ЗАСНОВНИКУ ХНДІСЕ ЗАСЛУЖЕНОМУ ПРОФЕСОРУ М. С. БОКАРІУСУ
УРОЧИСТЕ ВІДКРИТТЯ ПАМ’ЯТНИКА ЗАСНОВНИКУ ХНДІСЕ ЗАСЛУЖЕНОМУ ПРОФЕСОРУ М. С. БОКАРІУСУ
19.04.2019
Заслужений професор М. С. Бокаріус – видатний вітчизняний учений, педагог, організатор судово-медичної й криміналістичної експертизи в Україні, фундатор Харківської експертної школи, засновник Харківського науково-дослідного інституту судових експертиз ім. Засл. проф. М. С. Бокаріуса.
Колектив ХНДІСЕ вшановує традиції і пам'ять про людей, які внесли вагомий вклад у становлення та розвиток судової експертизи і криміналістики. Сьогодні відбулося урочисте відкриття пам’ятника Заслуженому професору Миколі Сергійовичу Бокаріусу.
 

На церемонії відкриття пам’ятнику були присутні – голова  Харківської обласної державної адміністрації Юлія Олександрівна Світлична; перший заступник міського голови Ігор Олександрович Терехов; керівництво Міністерства юстиції України – заступник міністра з питань виконавчої служби Світлана Володимирівна Глущенко та керівники структурних підрозділів Міністерства юстиції України; директори науково-дослідних інститутів судових експертиз з усіх регіонів України; працівники науково-дослідних експертно-криміналістичних центрів Міністерства внутрішніх справ України; керівники правоохоронних органів; ректори вищих закладів освіти; видатні науковці в галузі судової експертизи та криміналістики;
 

іноземні гості-партнери ХНДІСЕ з Республіки Вірменія (делегацію очолював Аргам Норайрович Овсепян, директор Національного бюро експертиз), Республіки Молдова, Білорусь, Польща, Ізраїлю; докторанти, аспіранти та ін. Особливими гостями у цей день були нащадки славетного роду професора – його онук-Сергій Віталійович Бокаріус із сином – Миколою Сергійовичем Бокаріусом. 
Урочистий захід відкрив Олександр Миколайович Клюєв, який підкреслив важливість збереження пам’яті про Заслуженого професора М. С. Бокаріуса, адже тепер це місто вшанувало видатного ученого, талановитого педагога, організатора судово-медичного й криміналістичного напряму експертизи. Директор висловив вдячність Харківскому міському голові Геннадію Адольфовичу Кернесу за допомогу у встановленні пам'ятника.
  
 
Під час відкриття пам’ятника губернатор привітала та нагородила почесною грамотою Харківської обласної державної адміністрації співробітників ХНДІСЕ: 
Балинян Тетяну Євгенівну, провідного наукового співробітника сектора біологічних досліджень лабораторії криміналістичних досліджень ХНДІСЕ;
Кириленко Світлану Анатоліївну, завідувача сектора будівельно-технічних та дорожньо-технічних досліджень лабораторії будівельно-технічних досліджень ХНДІСЕ;
Мамонтову Людмилу Вікторівну, старшого наукового співробітника сектора досліджень фінансово-кредитних операцій та економічної діяльності підприємств лабораторії економічних досліджень ХНДІСЕ;
Лабінцева Віктора Олексійовича, старшого наукового співробітника сектора автотехнічних досліджень лабораторії інженерно-транспортних досліджень ХНДІСЕ.
В ході урочистого заходу співробітники інституту нагороджені подякою від Голови Харківської обласної державної адміністрації:
Дмитрієва Валерія Олександровича, провідного судового експерта сектора досліджень з охорони праці, військових та електротехнічних досліджень лабораторії інженерно-технічних, екологічних, військових  досліджень та досліджень відео-, звукозапису ХНДІСЕ;
Попову Людмилу Павлівну, лаборанта лабораторії товарознавчих досліджень та досліджень об’єктів інтелектуальної власності ХНДІСЕ;
Сиротенко Наталю Вадимівну, старшого наукового співробітника сектора почеркознавчих та мистецтвознавчих досліджень лабораторії почеркознавчих, лінгвістичних, психологічних та мистецтвознавчих досліджень ХНДІСЕ;
Філіпенко Наталію Євгенівну, провідного наукового співробітника  лабораторії теоретичних досліджень, редакційно-видавничої та науково-методичної діяльності ХНДІСЕ. 
З привітальним словом виступив перший заступник Харківського міського голови Ігор Олександрович Терехов,
  

який зазначив: «Харків завжди шанує своїх видатних земляків. Микола Бокаріус був не тільки науковим діячем зі світовим ім'ям, а й активним харків'янином. Вся його діяльність в нашому місті була націлена на допомогу людям, він вболівав за них душею. Під час війни Микола Бокаріус допомагав пораненим. Дуже добре, що керівництво інституту, Харківська міська рада і міський голова Геннадій Кернес прийняли рішення про створення пам'ятника Бокаріусу».
Слова подяки висловив онук вченого Сергій Бокаріус: «Величезне спасибі вам за пам'ять, за те, що пам'ятник відкрито саме у Харкові - в рідному місті нашого діда. Я, на жаль, не харків'янин, але дух Харкова завжди панував в нашій родині. Я був тут п'ять років тому і бачив, які позитивні зміни відбулися в інституті. Спасибі, що у таких важкий для країни час ви знаходите сили і кошти, щоб займатися увічненням пам'яті ваших великих городян. Спасибі вам за це!».
 

 
Урочисті заходи були продовжені відкриттям міжнародної науково-практичної конференції «Актуальні питання судової експертизи і криміналістики», присвячена 150-річчю з дня народження Заслуженого професора Миколи Сергійовича Бокаріуса. 
Метою конференції є висвітлення наукової спадщини Заслуженого професора М. С. Бокаріуса, його впливу на становлення судової експертології в Україні, а також дослідження проблем науково-методичного й інформаційного забезпечення судово-експертної діяльності, завдання і тенденції криміналістики на сучасному етапі розвитку нашої держави.  
 
  
Тематика конференції охоплювала такі напрями: наукова спадщина Заслуженого професора Миколи  Сергійовича Бокаріуса та її значення у розвитку сучасної теорії та практики судової експертизи; теорія, історія та методологія судової експертизи; законодавче забезпечення судово-експертної діяльності в Україні; актуальні питання теорії судової експертизи; експертна практика: сучасні методи та технології; експертна дидактика – перспективи розвитку; міжнародний досвід та перспективи розвитку судово-експертної діяльності в Україні та закордоном; проблеми реформування судово-експертної діяльності в Україні; шляхи розвитку та вдосконалення науки і освіти у сфері судово-експертної діяльності.
У роботі конференції взяли участь понад 150 осіб, серед яких: представники Міністерства юстиції України, органів державної влади, місцевого самоврядування, судово-експертних установ, правоохоронних органів, закладів вищої освіти, наукових установ, зарубіжних гостей та ін. Всього на конференцію надійшло понад 210 доповідей та наукових повідомлень.
З привітальним словом до учасників конференції звернувся директор інституту, доктор юридичних наук, професор, заслужений юрист України Олександр Миколайович Клюєв, який висловив важливість вшанування пам’яті видатного харків’янина, вітчизняного вченого – судового медика та криміналіста та підвів підсумки років, що минули, відзначаючи успіхи, досягнуті продовжувачами справи професора у розвитку судової експертизи і криміналістики, а також підкреслив важливість проведення таких заходів, оскільки вони є платформою обміну думками, аналізу сучасних теоретичних позицій і наукових надбань. 
Слово для привітання присутніх взяли заступник Міністра юстиції України з питань виконавчої служби, доктор юридичних наук Світлана Володимирівна Глущенко;

директор Департаменту з питань судової роботи та банкрутства Міністерства юстиції України Юрій Олександрович Моісеєв; Голова ради директорів Науково-технологічного комплексу “Інституту монокристалів” Національної академії наук України, доктор фізико-математичних наук, професор, академік НАН України Володимир Петрович Семиноженко; академік Національної академії правових наук України, доктор  юридичних наук, професор, заслужений юрист України Олександр Маркович Бандурка, ректори вищих закладів освіти та інші почесні гості з іноземних країн та наукові діячі в галузі судової експертизи та криміналістики.
Доповідачами заходу були провідні наукові працівники, судові експерти, працівники вітчизняних та зарубіжних судово-експертних установ, вищих закладів освіти, аспіранти, працівники юридичної та правоохоронної галузей. Під час зустрічі учасники обговорили напрями майбутньої судово-експертної діяльності та етапи її реалізації. У ході заходу були розглянуті гострі, дискусійні питання призначення та проведення судових експертиз у різних видах провадження. 
 
  
В рамках пленарного засідання відбулась презентація наукового видання «До 150-річчя з дня народження Заслуженого професора М. С. Бокаріуса».
За результатами матеріалів, що надійшли на адресу конференції, опубліковано збірник наукових тез і доповідей та прийнято резолюцію конференції.
Резолюцію конференції доведено до відома співробітників судово-експертних установ, наукових організацій та інститутів з метою продовження обговорення напрацьованих питань у форматі діалогу для спільного розв’язання цих та інших важливих задач судової експертизи й криміналістики.
 
 




Поделитесь с вашими друзьями!

УРОЧИСТЕ ВІДКРИТТЯ ПАМ’ЯТНИКА ЗАСНОВНИКУ ХНДІСЕ ЗАСЛУЖЕНОМУ ПРОФЕСОРУ М. С. БОКАРІУСУ

УРОЧИСТЕ ВІДКРИТТЯ ПАМ’ЯТНИКА ЗАСНОВНИКУ ХНДІСЕ ЗАСЛУЖЕНОМУ ПРОФЕСОРУ М. С. БОКАРІУСУ
УРОЧИСТЕ ВІДКРИТТЯ ПАМ’ЯТНИКА ЗАСНОВНИКУ ХНДІСЕ ЗАСЛУЖЕНОМУ ПРОФЕСОРУ М. С. БОКАРІУСУ
19.04.2019
Заслужений професор М. С. Бокаріус – видатний вітчизняний учений, педагог, організатор судово-медичної й криміналістичної експертизи в Україні, фундатор Харківської експертної школи, засновник Харківського науково-дослідного інституту судових експертиз ім. Засл. проф. М. С. Бокаріуса.
Колектив ХНДІСЕ вшановує традиції і пам'ять про людей, які внесли вагомий вклад у становлення та розвиток судової експертизи і криміналістики. Сьогодні відбулося урочисте відкриття пам’ятника Заслуженому професору Миколі Сергійовичу Бокаріусу.
 

На церемонії відкриття пам’ятнику були присутні – голова  Харківської обласної державної адміністрації Юлія Олександрівна Світлична; перший заступник міського голови Ігор Олександрович Терехов; керівництво Міністерства юстиції України – заступник міністра з питань виконавчої служби Світлана Володимирівна Глущенко та керівники структурних підрозділів Міністерства юстиції України; директори науково-дослідних інститутів судових експертиз з усіх регіонів України; працівники науково-дослідних експертно-криміналістичних центрів Міністерства внутрішніх справ України; керівники правоохоронних органів; ректори вищих закладів освіти; видатні науковці в галузі судової експертизи та криміналістики;
 

іноземні гості-партнери ХНДІСЕ з Республіки Вірменія (делегацію очолював Аргам Норайрович Овсепян, директор Національного бюро експертиз), Республіки Молдова, Білорусь, Польща, Ізраїлю; докторанти, аспіранти та ін. Особливими гостями у цей день були нащадки славетного роду професора – його онук-Сергій Віталійович Бокаріус із сином – Миколою Сергійовичем Бокаріусом. 
Урочистий захід відкрив Олександр Миколайович Клюєв, який підкреслив важливість збереження пам’яті про Заслуженого професора М. С. Бокаріуса, адже тепер це місто вшанувало видатного ученого, талановитого педагога, організатора судово-медичного й криміналістичного напряму експертизи. Директор висловив вдячність Харківскому міському голові Геннадію Адольфовичу Кернесу за допомогу у встановленні пам'ятника.
  
 
Під час відкриття пам’ятника губернатор привітала та нагородила почесною грамотою Харківської обласної державної адміністрації співробітників ХНДІСЕ: 
Балинян Тетяну Євгенівну, провідного наукового співробітника сектора біологічних досліджень лабораторії криміналістичних досліджень ХНДІСЕ;
Кириленко Світлану Анатоліївну, завідувача сектора будівельно-технічних та дорожньо-технічних досліджень лабораторії будівельно-технічних досліджень ХНДІСЕ;
Мамонтову Людмилу Вікторівну, старшого наукового співробітника сектора досліджень фінансово-кредитних операцій та економічної діяльності підприємств лабораторії економічних досліджень ХНДІСЕ;
Лабінцева Віктора Олексійовича, старшого наукового співробітника сектора автотехнічних досліджень лабораторії інженерно-транспортних досліджень ХНДІСЕ.
В ході урочистого заходу співробітники інституту нагороджені подякою від Голови Харківської обласної державної адміністрації:
Дмитрієва Валерія Олександровича, провідного судового експерта сектора досліджень з охорони праці, військових та електротехнічних досліджень лабораторії інженерно-технічних, екологічних, військових  досліджень та досліджень відео-, звукозапису ХНДІСЕ;
Попову Людмилу Павлівну, лаборанта лабораторії товарознавчих досліджень та досліджень об’єктів інтелектуальної власності ХНДІСЕ;
Сиротенко Наталю Вадимівну, старшого наукового співробітника сектора почеркознавчих та мистецтвознавчих досліджень лабораторії почеркознавчих, лінгвістичних, психологічних та мистецтвознавчих досліджень ХНДІСЕ;
Філіпенко Наталію Євгенівну, провідного наукового співробітника  лабораторії теоретичних досліджень, редакційно-видавничої та науково-методичної діяльності ХНДІСЕ. 
З привітальним словом виступив перший заступник Харківського міського голови Ігор Олександрович Терехов,
  

який зазначив: «Харків завжди шанує своїх видатних земляків. Микола Бокаріус був не тільки науковим діячем зі світовим ім'ям, а й активним харків'янином. Вся його діяльність в нашому місті була націлена на допомогу людям, він вболівав за них душею. Під час війни Микола Бокаріус допомагав пораненим. Дуже добре, що керівництво інституту, Харківська міська рада і міський голова Геннадій Кернес прийняли рішення про створення пам'ятника Бокаріусу».
Слова подяки висловив онук вченого Сергій Бокаріус: «Величезне спасибі вам за пам'ять, за те, що пам'ятник відкрито саме у Харкові - в рідному місті нашого діда. Я, на жаль, не харків'янин, але дух Харкова завжди панував в нашій родині. Я був тут п'ять років тому і бачив, які позитивні зміни відбулися в інституті. Спасибі, що у таких важкий для країни час ви знаходите сили і кошти, щоб займатися увічненням пам'яті ваших великих городян. Спасибі вам за це!».
 

 
Урочисті заходи були продовжені відкриттям міжнародної науково-практичної конференції «Актуальні питання судової експертизи і криміналістики», присвячена 150-річчю з дня народження Заслуженого професора Миколи Сергійовича Бокаріуса. 
Метою конференції є висвітлення наукової спадщини Заслуженого професора М. С. Бокаріуса, його впливу на становлення судової експертології в Україні, а також дослідження проблем науково-методичного й інформаційного забезпечення судово-експертної діяльності, завдання і тенденції криміналістики на сучасному етапі розвитку нашої держави.  
 
  
Тематика конференції охоплювала такі напрями: наукова спадщина Заслуженого професора Миколи  Сергійовича Бокаріуса та її значення у розвитку сучасної теорії та практики судової експертизи; теорія, історія та методологія судової експертизи; законодавче забезпечення судово-експертної діяльності в Україні; актуальні питання теорії судової експертизи; експертна практика: сучасні методи та технології; експертна дидактика – перспективи розвитку; міжнародний досвід та перспективи розвитку судово-експертної діяльності в Україні та закордоном; проблеми реформування судово-експертної діяльності в Україні; шляхи розвитку та вдосконалення науки і освіти у сфері судово-експертної діяльності.
У роботі конференції взяли участь понад 150 осіб, серед яких: представники Міністерства юстиції України, органів державної влади, місцевого самоврядування, судово-експертних установ, правоохоронних органів, закладів вищої освіти, наукових установ, зарубіжних гостей та ін. Всього на конференцію надійшло понад 210 доповідей та наукових повідомлень.
З привітальним словом до учасників конференції звернувся директор інституту, доктор юридичних наук, професор, заслужений юрист України Олександр Миколайович Клюєв, який висловив важливість вшанування пам’яті видатного харків’янина, вітчизняного вченого – судового медика та криміналіста та підвів підсумки років, що минули, відзначаючи успіхи, досягнуті продовжувачами справи професора у розвитку судової експертизи і криміналістики, а також підкреслив важливість проведення таких заходів, оскільки вони є платформою обміну думками, аналізу сучасних теоретичних позицій і наукових надбань. 
Слово для привітання присутніх взяли заступник Міністра юстиції України з питань виконавчої служби, доктор юридичних наук Світлана Володимирівна Глущенко;

директор Департаменту з питань судової роботи та банкрутства Міністерства юстиції України Юрій Олександрович Моісеєв; Голова ради директорів Науково-технологічного комплексу “Інституту монокристалів” Національної академії наук України, доктор фізико-математичних наук, професор, академік НАН України Володимир Петрович Семиноженко; академік Національної академії правових наук України, доктор  юридичних наук, професор, заслужений юрист України Олександр Маркович Бандурка, ректори вищих закладів освіти та інші почесні гості з іноземних країн та наукові діячі в галузі судової експертизи та криміналістики.
Доповідачами заходу були провідні наукові працівники, судові експерти, працівники вітчизняних та зарубіжних судово-експертних установ, вищих закладів освіти, аспіранти, працівники юридичної та правоохоронної галузей. Під час зустрічі учасники обговорили напрями майбутньої судово-експертної діяльності та етапи її реалізації. У ході заходу були розглянуті гострі, дискусійні питання призначення та проведення судових експертиз у різних видах провадження. 
 
  
В рамках пленарного засідання відбулась презентація наукового видання «До 150-річчя з дня народження Заслуженого професора М. С. Бокаріуса».
За результатами матеріалів, що надійшли на адресу конференції, опубліковано збірник наукових тез і доповідей та прийнято резолюцію конференції.
Резолюцію конференції доведено до відома співробітників судово-експертних установ, наукових організацій та інститутів з метою продовження обговорення напрацьованих питань у форматі діалогу для спільного розв’язання цих та інших важливих задач судової експертизи й криміналістики.
 
 




Поделитесь с вашими друзьями!